wat is flagfootball

Flag Football is de non-contact variant van American Football. Tackelen en blokken zijn hierbij niet toegestaan. In plaats daarvan kan de verdediging een aanvallende speler in het bezit van de bal stoppen door één van zijn of haar lintjes (flags) af te pakken. Deze flags zitten bevestigd aan een riem die alle spelers in het veld dragen.

Doordat er geen lichamelijk contact is toegestaan bij Flag Football, is de sport voor iedereen toegankelijk. Flag football wordt gespeeld met vijf spelers in het veld en maximaal 5 wisselspelers. Een officieel veld heeft de afmeting van 25 meter bij 70 meter met aan beide zijden een scoringsvak (de endzone). Doel van het spel is het boeken van zoveel mogelijk terreinwinst om uiteindelijk tot scoren te komen in de endzone van de tegenstander. Een team scoort een touchdown als de bal in de endzone van de tegenstander wordt gevangen of door met de bal de endzone in te lopen.

Net zoals bij American football begint het spel en iedere nieuwe poging (down), op een line of scrimmage (l.o.s.) of startlijn. Deze denkbeeldige lijn loopt over de breedte van het veld. De offense (aanvallende partij) staat achter de l.o.s. met het gezicht naar de endzone van de tegenstander. De defense (verdedigende partij) staat hier tegenover, natuurlijk met het gezicht naar de aanvallers. De startlijn mag door niemand worden overschreden totdat de poging begonnen is. Een nieuwe poging start altijd in het midden van het veld op de line of scrimmage, ongeacht waar het spel is geëindigd.

Het aanvallende team begint met de eerste van vier pogingen op de vijf meter lijn bij haar eigen endzone. De offense heeft nu vier pogingen (downs) om voorbij de middenlijn te komen. Als dit lukt krijgt de offense nogmaals vier pogingen om de endzone van de tegenstander te halen en hierdoor te scoren. De serie downs van één team heet een drive. Het halen van vier nieuwe pogingen bij de middenlijn noemt men een first down (nieuwe eerste poging). Een touchdown kan behaald worden in 1 poging en maximaal 8 pogingen. Een leuke bijkomstigheid van  Flag Football is dat jongens en meisjes het samen kunnen spelen. Daarnaast is het uitermate geschikt om op scholen te spelen. Het gooien en vangen, positiespel, vakspel, de aanval en verdedigingsstrategieën en het samenwerken maken het een zeer gevarieerde en educatieve sport.